HTML

Friss topikok

HTML

Zsuzsa blogja

Bárhol is élsz, el ne felejtsd,
hogy az út hol indult.

Fotóalbumok

Naptáram

március 2018
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

Mérőke


Statisztikám megtekintése

2009.12.06. 12:49 Ludvig Zsuzsanna

Az olvasóknak

Új blogot indítottam: www.kanadaiszekely.blogspot.com

Szólj hozzá!


2009.10.29. 16:42 Ludvig Zsuzsanna

Halottak napi éltető imáink

Halottak napja az a nap életünkben, amikor egyszerre gondolunk elhunyt szeretteinkre, és az idő múlásával egyre többen vannak azok, akikért imát mondunk. Szinte évente újabb pislákoló gyertya kerül a sorba. Ilyenkor kegyelettel gondozzuk halottaink sírját, mert talán tudjuk, valójában saját lelkünket gondozzuk.
Ellentmondásos, de mily igaz, hogy halottak napja az a nap, amely nem csak az elmúlásról, hanem az életről is szól. Diszharmónia ez a november elseje, mert ilyenkor élettel vannak tele halott temetőink. Hiszen Erdély-szerte láthatjuk, még van, aki gondozza a sírhantokat, még van, aki megigazítsa a félredőlt fejfát, még van, aki virágot ültessen a székely anyaföldbe.
Ilyenkor, az elmúlást idéző ősz végi napokon sokan térnek haza idegenből, de hányan vannak olyanok, akik csak gondolataikban járnak itthon, a szülőföldön. Szétszóródtattunk, hiszen hányan hányfelé kellene menjünk, hogy minden halottunk sírjára kerüljön egy szál virág, megannyi hozzátartozónk hantján pislákoljon egy gyertya, és valamennyi emlékhely fölött fohászunk elmondhassuk.
Fájdalmasak a temetőbeli találkozások az emlékeinkben fekete keszkenőt viselő nagymamával, a mesét olvasó pápaszemes nagyapóval, az idejekorán eltávozott gyerekkel, testvérrel, az életet adó édesanyával, a gondoskodó édesapával, a búcsú nélkül távozott jó baráttal, az elhunyt kedvessel. Számtalan filléres, de fontos emlék felidéződik, amikor lefolyik az özvegy, a szülő, a testvér, az árva, az egyedül maradt családtag arcán a könnycsepp, felejthetetlen emlékek, amelyek valójában majd csak velünk együtt múlnak el. Egyszer eltemeti valaki ezeket a féltve őrzött kincseket, titkokat is, de tudjuk, ezek az emlékek megmaradnak a gyermek, az unoka, a dédunoka mozdulatában, mosolyában.
Halottak napja az a nap, amelyet csak méltósággal lehet megülni. Ünnepünk, amely ugyan szomorú, de összehoz rokont, ismerőst, távoli vagy közeli jó barátot. Mindenszentek ünnepét komolyan kell vennünk, mert egyszer majd miértünk is ég a mécses lángja, egyszer nekünk is fehér krizantémot hoznak szeretteink, egyszer értünk is szól a halk ima.
Megtelnek temetőink halottak napján, és megtelik a szívünk is kegyelettel, tisztelettel azok iránt, akik tovább élnek bennünk, és az utánunk következőkben. Halottak napi imánk erőt ad nekünk ahhoz, ami még hátra van. Segít értelmes életet élni a múló jelenben.

(Rádiós jegyzetem mindenszentek napjára)

Szólj hozzá!

Címkék: erdély nemzetiség székelyföld


2009.10.25. 14:21 Ludvig Zsuzsanna

'56-ra emlékezve – tudósítás helyett

Szóval, innentől számítva kezdődik a blogírás:)
Gyönyörű, napsütéses idő volt tegnap Sepsiszentgyörgyön, és azért is volt különleges számomra ez a nap, mert nem dolgozni mentem az ’56-os megemlékezésekre. Úgyhogy most nem tudósítást írok. Éppen ezért elég bénán jönnek a gondolatok, mondatok. Nem vagyok hozzászokva ahhoz, hogy saját élményeimről számoljak be, miután hosszú évekig az olvasóknak, hallgatóknak írtam, személytelenül, de remélem, hitelesen.
Na, de próbálkozom a blogírással, mert nemsokára csak ez marad nekem, hogy az íráskényszeremet kiélhessem.
Tehát tegnap élveztem a jó időt, próbáltam ráhangolódni az ünnepre. Elég nehezen ment, mert Sepsiszentgyörgyön éppen az ünnepi megemlékezés idejére lett áramszünet, ezért mikrofon nélkül hangzottak el a felszólalások, szavalatok, szinte semmit nem lehetett hallani, főleg, annak, aki leghátul állt. Nem voltak sokan az ’56-os emlékparkban, többnyire a megszokott arcokat láttam, és úgy tűnt, mintha az elmúlt évekhez viszonyítva egyre kevesebben lennénk. Politikusokból volt bőven, és érzékelhető volt az is, hogy a két létező magyar érdekképviseletből az egyik túlsúlyban képviseltette magát, a másik pedig szinte egyáltalán. Ennyit a politikáról.
A polgármester beszédfoszlányaiból annyit jegyeztem meg, hogy van valami hasonló ’56 és a jelen között, hiszen zsarnokság volt akkor is, és ma, ha burkoltan is, de még mindig létezik zsarnokság, mert a székelység követeléseit ismételten eltiporják. Az ’56-os parkból átvonultunk az Erzsébet-parkbéli 56-os kopjafához. Itt a kislányom szavalt. Igen, nagyon büszke vagyok rá. Bár ideges volt, és rebesgette, hogy fél, de ez már a megszokott szöveg tőle, hiszen mindig az van, hogy kiáll az emberek elé, és megoldja a feladatot. Szóval a képeken őt láthatjátok feladatteljesítés közben.
Még 40 nap van addig, hogy szépen, népiesen kifejezve magam, a kisebbik lányommal együtt vegyük a vándorbotot, és útra keljünk választott hazánkba, Kanadába.  És tegnap talán utolsó alkalom volt, hogy Erdélyben még egyszer énekelhettem a székely himnuszt, és mindeközben velem volt a nagyobbik lányom. Ritka szép alkalom.

Szólj hozzá!

Címkék: magyarság székely nemzetiség sepsiszentgyörgy


2009.10.17. 08:44 Ludvig Zsuzsanna

Sepsiszentgyörgy zászlója

Lehet véleményezni Sepsiszentgyörgy zászlajának látványtervét. A tervezet szerint a lobogó kék és aranyszínű lesz, közepében az elfogadott városcímer található. A város zászlajának terve mától Sepsiszentgyörgy polgármesteri hivatalában és az önkormányzat honlapján is a www.sepsiszentgyorgyinfo.ro címen megtekinthető lesz — tájékoztatott Antal Árpád. A polgármester szerint számítanak a városlakók véleményére, ezért 15 napig lehet jelezni a javaslatokat és észrevételeket, ezt követően a városi tanács dönt a zászló elfogadásáról. A polgármester fontosnak tartja, hogy a városnak legyen saját zászlója, mint mondta: ez is egy kifejezési forma, amellyel a sepsiszentgyörgyiek identitása erősödhet.

Szólj hozzá!

Címkék: magyarság zaszló sepsiszentgyörgy


2009.09.23. 11:42 Ludvig Zsuzsanna

Benedek Elek-szobor Kisbaconnak

Kovászna megyében több napos rendezvénysorozaton emlékeznek a nagy mesemondóra, Benedek Elekre. Ez alkalommal a megyei önkormányzat meghívta a testvérmegyék képviselőit, de azokat is, akik Erdélyben vagy külföldön Benedek Elek nevét viselő intézményben dolgoznak, vagy Erdély valamelyik városának a nagy mesemondóról elnevezett utcájában laknak.
A rendezvény szeptember 25-én, pénteken fél 10-kor kezdődik Sepsiszentgyörgyön a Bod Péter Megyei Könyvtárban. Ezt követően Gyermek a képzelet és valóság határán címmel zajlik konferencia. Könyvvásár és könyvbemutatók kezdődnek 16 órától, 18 órától Mint a mesékben címmel Kárpát-medencei fotókiállítást nyit meg Győri Lajos, a MAFOSZ és a Magyar Fotóművészek Világszövetségének elnöke.
Szombaton 10 órától gyermekfolyóiratok szerkesztőinek Kárpát-medencei szakmai találkozója zajlik, majd 12 órától a Kolozsváron megjelenő Napsugár, Szivárvány, a vajdasági Jó Pajtás, a Sepsiszentgyörgyön megjelenő Cimbora, a pozsonyi Kincskereső és Tücsök, az eszéki Barkóca, a kárpátaljai Irka folyóiratok szerkesztői mutatják be a kiadványokat. 
Kézdivásárhelyen is zajlanak rendezvények. Szombaton a Vigadó nagytermében 17 órától Többsincs címmel a Kárpát-medencei mesemondó verseny gálaműsorára kerül sor, 19 órától pedig Makám-koncert lesz.
Vasárnap Kisbaconban 15 órától kezdődik az emlékünnepség a Benedek Elek Emlékházban. Perjámosi Sándor, az Országos Széchényi Könyvtár munkatársa Az ismeretlen Benedek Elek, avagy egy készülő Benedek Elek-bibliográfia vonatkozásai címmel tart előadást, majd Benedek Katalin budapesti művészettörténész A kor és a műalkotás címmel értekezik. Ezt követően több könyvbemutatóra kerül sor.
Hétfőn a kisbaconi kultúrotthonban 16 és 18 órától a Tamási Áron Színház bábtagozata előadja a Szegény ember királysága című darabot. Baróton Erdővidék Múzeumában 19 órától Váradi Péter Pál és Lőwey Lilla: A nagy székely mesemondó – Benedek Elek című könyvét mutatják be. A kötetet méltatja dr. Praznovszky Mihály, a veszprémi Eötvös Károly Megyei Könyvtár nyugalmazott igazgatója
Szerdán Kisbaconban 10 órától emlékünnepség és szoboravatás lesz az iskolával szemközti téren. Fellép Berecz András. 11.40-től a Benedek Elek-meseillusztrációk állandó kiállításának megnyitója lesz  a régi paplakban, majd a Cimbora folyóirat erdővidéki közönségtalálkozója zajlik.


 

Szólj hozzá!


2009.09.14. 12:27 Ludvig Zsuzsanna

Székely zászló a román parlamentben?

A székely zászló parlamentben való kitűzését kezdeményezi Kulcsár Terza József, a Magyar Polgári Párt Kovászna megyei vezetője. Kulcsár kérni fogja az RMDSZ-es parlamenti képviselőket és szenátorokat, hogy indítványozzák a székely zászló kitűzését az Európai Uniós és a román lobogók társaságába. Kulcsár szerint jelenleg a román parlamentben 16 székelyföldi képviselő és szenátor tevékenykedik, akik joggal kérhetnék, hogy tűzzék ki Bukarestben is a székelyföldi zászlót. Ha a román állam tiszteli a nemzeti kisebbségeket, akkor a zászló kitűzésével ezt bizonyítani tudná, és ez a gesztus egy lépést jelentene a dialógus felé — mondta az MPP megyei elnöke, aki hozzátette: a helyi magyar képviselők mindent megtesznek annak érdekében, hogy a közintézményekben használják a székelyföldi szimbólumokat.
A székely zászló nem lesz kitűzve a parlamentben — jelentette ki Sepsiszentgyörgyön Vasile Blaga fejlesztési miniszter egy nappal azután, hogy az MPP kezdeményezte a lobogó parlamentben való kitűzését. Blaga kifejtette: a helyi önkormányzatok joga eldönteni, hogy településükön kitűzik vagy sem a székely zászlót, azonban Bukarestben ez nem történik meg, mint fogalmazott: Románia demokratikus ország, ahol 23 millió ember él, és mindenkinek joga van kifejezni gondolatait, és kérni bármit. A tárcavezető az alkotmány első cikkelyére utalva közölte: Románia egységes nemzetállam, ezért a parlamentben csupán a román és az Európai Uniós zászlóknak van helyük. Blaga okfejtése szerint a Székelyföldön használt székely zászlókat akár a városok lobogóiként is lehet tekinteni.

Mindenki úgy értelmezi a demokráciát, ahogy akarja. Ez is demokrácia. Karinthy is azt mondta, hogy a „diktatúra és a demokrácia között az a különbség, hogy a diktatúrában az egyik ember legyőzi, megalázza és kizsákmányolja a másikat. A demokráciában a másik ember teszi ugyanezt az egyikkel.”

Szólj hozzá!

Címkék: székely autonómia


2009.06.16. 08:45 Ludvig Zsuzsanna

SIC – Önkormányzati autók székelyföldi jelzéssel

A székelyföldi szimbólumok népszerűsítése érdekében a sepsiszentgyörgyi és a megyei tanács két hivatali autójának rendszámtábláját SIC-feliratúra cserélték.
A két új rendszámtáblával ellátott autó előtt tartott tegnapi sajtótájékoztatón Antal Árpád polgármester és Tamás Sándor megyei tanácselnök elmondták, hogy a rövidítés a Székelyföld latin elnevezéséből, a Terra Siculorum-ból ered. Antal Árpád szerint a székely megyék és városok szövetsége szerepet vállal a székely márkanév kialakítása érdekében, úgy gondolják, hogy a székely önkormányzatok saját identitással kell rendelkezzenek, és az eddigi számtáblák nem igazán voltak a székely identitás hordozói. Hozzátette: a Hargita megyei magyar elöljárókkal közösen kezdeményezik, hogy minden önkormányzati autó számtáblájára felkerüljön a SIC rövidítés. A két magyar önkormányzati elöljáró a sajtótájékoztatón SIC-feliratú matricát ragasztott a két autóra, és arra kérnek minden székelyföldi polgárt, hogy hasonlóképpen népszerűsítse Székelyföldet. A polgármester ugyanakkor gratulált a Székely Nemzeti Tanácsnak, hogy kezdeményezte a .sic legfelsőbb domain-név kialakítását, és arra buzdít mindenkit, hogy aláírásával támogassa az elképzelést. 

1 komment · 1 trackback

Címkék: magyar székely székelyföld autonómia sepsiszentgyörgy háromszék


2009.05.11. 12:31 Ludvig Zsuzsanna

150 éves a Székely Mikó Kollégium

Az 1859-es alapítású Székely Mikó Kollégium másfél évszázada teljesíti azt a nemes hivatást, amit az alapító elődök megálmodtak — mondta hétvégén Bíró Béla igazgató az intézmény jubileumi rendezvénysorozatának megnyitóján. Az eseményen részt vettek a tanintézmény egykori és jelenlegi diákjai, tanárai, meghívottak, illetve a testvériskolák küldöttei.

Az igazgató beszédében felidézte a gimnázium megalapításának körülményeit, azt hangsúlyozta, hogy a két világháborút, több földrengést, politikai hatalomváltásokat túlélt iskola a rendszerváltás után átmentette legjobb hagyományait, és a tanítás színvonalát magasan tartja. A Székely Mikó Kollégiumnak 1200 diákja van, és minden évben a végzősök 90 százaléka sikeresen továbbtanul — mondta az igazgató. Pethő Mária, a Székely Mikó Kollégiumból 1996-ban kivált Református Kollégium igazgató asszonya beszéde után Keresztély Irma főtanfelügyelő felszólalásában „Erdély fenyőembereinek” nevezte a kollégiumból kikerülő diákokat. Antal Árpád András, az iskola egykori diákja elmondta, megtiszteltetésként éli meg, hogy alma matere polgármestersége idején tölti be 150. évét. A városvezető közölte: példaértékűnek érzi az iskolaalapító gróf Mikó Imre magatartását, ahogyan mindig is állást foglalt a nevelés és az oktatás szabadságáért. „A színvonalas és minőségi székely oktatás 21. századi feladata kialakítani egy olyan etnikai érték- és cselekvésrendszert, mely figyelmet fordít a kulturális és nyelvi identitásra, szülőföldünk értékeinek tiszteletére, és az itthon maradás értelmére — mondta a polgármester. Rangyák Zsuzsa-Kincsem, a kollégium diáktanácsának elnöke (fotó) beszédében azt hangsúlyozta, hogy a sokat emlegetett „mikós szellem” az, ami a mai diákokat az elmúlt másfél évszázad valamennyi nemzedékével igazán összeköti. Mint fogalmazott: „a mikós szellem ma is töretlenül él a történelmi iskola falai között, és mindig lesz olyan diák, aki az élet és az emberség zászlaját továbbvigye”. 
A megnyitó ünnepség után a kollégium udvarán emlékkő-avatásra került sor.

Fotó: Henning János

Szólj hozzá!


2009.05.04. 22:48 Ludvig Zsuzsanna

Sepsiszentgyörgyről indult a Magyar Összefogás

Több ezren vettek részt tegnap Sepsiszentgyörgyön a Magyar Összefogás Listájának, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács kampánynyitó rendezvényén. A díszmagyarba öltözött lovas huszárok és a rétyi fúvószenekar mögött vonultak be a főtérre a jelöltek, őket kísérték a háromszéki falvak küldöttei.
A színház előtti téren felállított színpadon Antal Árpád polgármester köszöntötte a mintegy háromezer jelenlévőt. „Mi itt Háromszéken rég várjuk, hogy véget érjen a testvérviszály, hogy ne kelljen többé önmagunkkal meghasonulva lehetetlen választásokat hoznunk, éppen ezért felhőtlen ma az örömünk, mert elkerültük a megosztás és a meghasonulás veszélyes csapdáját” — mondta Antal Árpád. A polgármester szerint a magyar összefogás minden magyar emberről szól, akinek fontos Székelyföld, és Erdély európai jövője.
Markó Béla, az RMDSZ elnöke elöljáróban köszöntötte azokat, akik cselekvően hozzájárultak a magyar összefogás megteremtéséhez, köztük Tőkés Lászlót, az EMNT elnökét, az RMDSZ-es politikusokat, de mindenekelőtt az erdélyi magyarságnak mondott köszönetet, amely, mint mondta, felmutatta az összefogás parancsát. Markó közölte: „a mintegy másfélmillió magyar, és ezen belül a hétszázezres székelység nagy erőt jelent, de csak akkor ér valamit a közös akarat, ha egyet akar, ha összefog, hogy élhető szabad jövőt és autonómiát építsen magának”. Lesznek nehéz pillanatok, most is nehéz időket élünk, a magyar intézményvezetőket el akarják távolítani, fenyegetik iskoláinkat, de ezt nem engedhetjük, mondta Markó Béla, aki arra emlékeztetett, hogy az elmúlt évszázadokban sokan alkalmazták a magyarság ellen az „oszd meg és uralkodj” elvet, és ez sikerült is akkor, amikor a magyarság nem volt egységes. A mi jelszavunk: fogj össze és légy szabad! — hangoztatta az elnök.

Szólj hozzá!

Címkék: magyarság nemzetiség székelyföld autonómia sepsiszentgyörgy


2009.05.03. 18:51 Ludvig Zsuzsanna

„A kollégium akkor lesz a székely népé, ha az egyház marad a tulajdonosa”

Betelt a pohár, ebből legyen elég, hazugsággal, csalással, a történelem meghamisításával nem lehet sem oktatni, sem ifjúságot nevelni, de népünk számára jövendőt építeni sem — mondta vasárnap Pap Géza református püspök a Székely Mikó Kollégium visszaállamosítása ellen szervezett sepsiszentgyörgyi nagygyűlésen.
A tiltakozó megmozduláson mintegy ezren vettek részt, köztük egyházi és politikai vezetők. Gróf Mikó Imre szobra előtt, a Székely Mikó Kollégium szomszédságában zajló nagygyűlésen a szónokok háta mögötti pannón Mikó Imre saját kezűleg írt végrendeletének a református egyházra vonatkozó mondatai voltak kinagyítva, amelyeket Incze Zsolt szemerjai református lelkész olvasott fel.


1 komment

Címkék: magyar magyarság kollégium székely mikó